Christiana Erotokritou microsite LOGO 11 Christiana
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Χριστιάνα Ερωτοκρίτου: Για να πετύχουμε την αλλαγή με σιγουριά
25 Απριλίου 2021

Ζητούμενο για το ΔΗΚΟ είναι η αλλαγή της σημερινής ζοφερής πραγματικότητας. Για τη δεύτερη τη τάξει στο κόμμα, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου η πρόκληση στις κάλπες του Μαίου είναι να διατηρήσει το ΔΗΚΟ το ρυθμιστικό του ρόλο στη Βουλή και στην κοινωνία. Σημειώνει ότι στη νέα Βουλή προφανώς και θα μετρήσουν τη δυνατότητα συνεργασιών ώστε να πρωταγωνιστήσουν στην υιοθέτηση πολιτικών που θα ευνοούν τους πολίτες.

 

Παραδέχεται ότι μετρούν στην όλη προσπάθεια τα ποσοστά- με επιδίωξη να διατηρήσουν τα κεκτημένα και να τα αυξήσουν- «γιατί αυτό θα διευκολύνει την αλλαγή που τόσο έχει ανάγκη η πατρίδα μας». Πάντως δεν διστάζει να στείλει το μήνυμα προς πολλούς αποδέχτες πως στις όποιες συνεργασίες, οι κόκκινες γραμμές του ΔΗΚΟ δεν γίνονται ροζ. 

 

-Οι κάλπες θα στηθούν υπό εξαιρετικά ιδιάζουσες συνθήκες από όλες τις απόψεις. Πώς αξιολογείτε το σκηνικό και τι μπορεί να είναι το ζητούμενο για μια πολιτικό της πρώτης γραμμής;

 

-Πράγματι οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Η πανδημία του κορωνοϊού, η οικονομική κρίση, η αποκάλυψη σε καθημερινή βάση, σκανδάλων, ατασθαλιών, διαπλοκής και διαφθοράς και η κρίση των Θεσμών, συνθέτουν ένα εξαιρετικά δυσάρεστο και εκρηκτικό περιβάλλον. Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ είναι βαρύτατες. Δεν μπόρεσε να στηρίξει επαρκώς την κοινωνία και την οικονομία. Υπέσκαψε Θεσμούς. Δημιούργησε και προσπαθεί να συγκαλύψει σκάνδαλα. Το σκηνικό είναι αυτό της απαξίωσης και της πεποίθησης που επικρατεί στον κόσμο ότι τίποτε δεν αλλάζει, όλοι είναι οι ίδιοι. Το ζητούμενο για εμένα είναι η ανατροπή αυτής της εντύπωσης. Το ζητούμενο είναι να καταφέρουμε να μας κρίνει ο κόσμος με βάση τη διαχρονική μας στάση στην πολιτική αλλά και τη δουλειά που κάναμε εντός και εκτός Βουλής. Να κρίνει τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και την ειλικρίνεια μας. Το κορυφαίο ζητούμενο για εμένα είναι να πιστέψει η κοινωνία ότι για κάποιους, η πολιτική δεν είναι ούτε μοίρασμα θέσεων, ούτε εξαργύρωση χάρεων, αλλά μέσο έκφρασης αγάπης και έγνοιας για τη χώρα και τίποτα περισσότερο.  

 

-Το στοίχημα για το Δημοκρατικό Κόμμα υπό τις δοσμένες συνθήκες ποιο είναι; Θα πανηγυρίσετε αν κρατηθείτε στην τρίτη θέση του κομματικού χάρτη ή θα μετρήσετε άθροισμα αντιπολιτευομένων στη νέα Βουλή καθώς και την προοπτική συνεργασιών για τις προεδρικές;

 

-Θέλουμε να είμαστε ο κρίσιμος καταλύτης για να αλλάξει πραγματικά η ζωή στη χώρα. Να φύγουμε μπροστά. Το στοίχημα για εμάς είναι να μας εμπιστευτεί ο κόσμος δίνοντας μας κοινοβουλευτική δύναμη τέτοια που να μας επιτρέπει να ασκήσουμε ουσιαστικό Κοινοβουλευτικό Έλεγχο στις πράξεις και αποφάσεις της Κυβέρνησης. Να καταφέρουμε να περάσουμε το μήνυμα μας στην κοινωνία ότι το Δημοκρατικό Κόμμα, όπως πάντοτε, χωρίς δογματισμούς και χωρίς κομματικές και ιδεολογικές παρωπίδες κρίνει, εντός της Βουλής, τι συμφέρει τον τόπο, τι προστατεύει το λαό και ανάλογα τοποθετείται. Και αυτή του η τοποθέτηση είναι καθοριστική για την τελική απόφαση. Αυτό είναι που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια, και αυτό επιθυμούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε.

 

Είναι οι ψήφοι του Δημοκρατικού Κόμματος που έγειραν την πλάστιγγα στο παρελθόν σε πολύ σημαντικά νομοθετήματα όπως παραδείγματος χάρην αυτό της αναστολής των δόσεων των δανείων μέχρι και τον Δεκέμβριο 2020. Χωρίς εμάς αυτό δεν θα εγκρινόταν και τα πράγματα για τα Κυπριακά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα ήταν δυσοίωνα αν ήταν διαφορετική η απόφαση. Την ίδια στιγμή οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλάβαμε στόχο είχαν να βοηθήσουμε τον κόσμο να ανασάνει. Η ρύθμιση της εξόφλησης οφειλόμενου ΦΠΑ με δόσεις ήταν ένα μέτρο που ανακούφισε πολλούς, η επέκταση της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών το ίδιο. Εάν μάλιστα ανατρέξουμε σε ολόκληρη την πενταετία, προτάσεις Νόμου του ΔΗΚΟ βελτίωσαν το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη ζωή μας. Φέρνω ως παραδείγματα τόσο τη Νομοθεσία για την Εμπορία προσώπων, που μας κάνει περήφανους γιατί η Κύπρος πλέον χρησιμοποιείται ως παράδειγμα στην Ευρώπη, αλλά και τη Νομοθεσία που επιτρέπει στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο να παρεμβαίνει όταν δεν ακολουθείτε ο Κώδικας Συμπεριφοράς από τις Εμπορικές Τράπεζες. Xωρίς ένα ισχυρό ΔΗΚΟ οι λύσεις κινδυνεύουν να είναι ξανά συντηρητικές και δυστοπικές για τη χώρα. 

 

Στόχος λοιπόν του ΔΗΚΟ είναι να διατηρήσει τα ποσοστά του, και κάθε μία ψήφος που θα έρθει να προστεθεί σε αυτά θα μας δίνει τη δύναμη να μπορούμε να παρεμβαίνουμε και καθοριστικά και να αλλάζουμε λανθασμένες πρόνοιες. Θέλουμε ο κόσμος να μας εμπιστευτεί και να μας δώσει δύναμη δια της ψήφου του, όχι για αυτά που λέμε ότι θα κάνουμε, αλλά για αυτά που κάναμε μέχρι σήμερα. 

 

Να είστε δε βέβαιοι ότι δεν θα μετρήσουμε άθροισμα αντιπολιτευομένων στη νέα Βουλή. Με βάση την πολιτική πραγματικότητα, το εκάστοτε κυβερνών κόμμα δεν έχει πλειοψηφία στη Βουλή. Άρα πάντοτε η αντιπολίτευση έπαιζε κρίσιμο ρόλο και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στη νέα Βουλή. Όσο δε για τις προεδρικές, αυτό το θέμα σας διαβεβαιώσω, δεν είναι προτεραιότητα μας αυτή τη στιγμή. 

 

-Πηγαίνετε σε μία εκλογική αναμέτρηση με την εικόνα της κυβέρνησης να βρίσκεται στα πατώματα. Και όμως την ψήφο διαμαρτυρίας δεν την εισπράττει το ΔΗΚΟ. Δεν σας προβληματίζει που δεν έχετε μεγάλες εισροές;

 

Το ΔΗΚΟ ποτέ δεν είχε στόχο να εισπράττει τη ψήφο διαμαρτυρίας. Το ΔΗΚΟ δεν είναι ένα ευκαιριακό κόμμα που οι καιροί και οι δεδομένες χρονικές συνθήκες του επέτρεψαν να αλιεύει ψήφους διαμαρτυρίας, ούτε αλλάζει απόψεις επειδή φυσάει αντίθετος άνεμος. Είμαστε ιστορικό κόμμα με βαθιές ρίζες, σαφή πολιτική ιδεολογία και καθορισμένες διακηρυγμένες αρχές στις οποίες παραμένουμε σταθεροί, συνεπείς και άρα αξιόπιστοι.

 

Αυτό που επιδιώκουμε και επιδιώκαμε πάντοτε είναι αυτοί που συμπορεύονται μαζί μας να το κάνουν επειδή έχουν τα ίδια πιστεύω, τις ίδιες αρχές και αξίες και το ίδιο όραμα για το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας. Όσο αφορά την ερώτηση σας περί εισροών να μου επιτρέψετε να έχω μία διαφορετική ανάγνωση. Με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας, Δημοκρατικός Συναγερμός και ΑΚΕΛ καταγράφουν μείωση των ποσοστών τους. Αντιθέτως, το ΔΗΚΟ καταγράφει συγκράτηση των ποσοστών του. Αυτό σημαίνει ότι υπό διαφορετικές συνθήκες το ΔΗΚΟ θα κατέγραφε αύξηση. Άρα όταν μέσα σε ένα περιβάλλον απαξίωσης όπου τα άλλα δύο μεγάλα κόμματα καταγράφουν απώλειες, η συγκράτηση των ποσοστών του ΔΗΚΟ μας δίνει μεγάλη ικανοποίηση γιατί μας μεταφέρει το μήνυμα της βάσης μας ότι δηλαδή παραμένει σταθερή δίπλα μας και ότι συμφωνεί και επικυρώνει τους χειρισμούς μας. Αυτό μας ενθαρρύνει ιδιαίτερα και σας διαβεβαιώσω ότι το ΔΗΚΟ δεν πρόκειται ποτέ να αγνοήσει τη βάση του, πάντα θα αφουγκράζεται τα μηνύματα του κόσμου του αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα τα οποία λειτουργούν ως φάρος και πυξίδα μας.  

 

-Το εκλογικό αποτέλεσμα θα μετρήσει και σε ότι αφορά τη διαχείριση του Κυπριακού; Υπάρχουν για το ΔΗΚΟ κόκκινες γραμμές;

 

-Βεβαίως και θα μετρήσει. Άλλωστε θα ήταν αφελής κάποιος να πιστεύει ότι οι θέσεις των κομμάτων στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος δεν συνδέονται με το εθνικό θέμα. Σίγουρα η οικονομική δυσπραγία αλλά και η πανδημία του κορωνοϊού έστρεψαν την προσοχή του κόσμου στη διαχείριση της επιβίωσης του στην καθημερινότητα. Αυτό είναι απολύτως κατανοητό και αναμενόμενο. Παρά ταύτα όμως η κοινωνία γνωρίζει ότι όλα είναι μάταια εάν έχουμε μία κακή λύση στο Κυπριακό. Εάν δεν έχουμε χώρα, εάν δεν έχουμε κράτος, για ποια οικονομία, υγεία ή παιδεία θα μιλάμε; 

 

-Και οι κόκκινες γραμμές;

 

-Το ΔΗΚΟ έχει κόκκινες γραμμές οι οποίες έχουν τεθεί με βάση τα ελάχιστα προαπαιτούμενα για να μπορεί ο Κύπριος πολίτης να ζει με ασφάλεια. Ασφάλεια οικονομική, ασφάλεια θεσμική, ασφάλεια από μελλοντικές εξωτερικές απειλές.

 

Πρέπει να γίνει κατανοητό προς πάσα κατεύθυνση ότι οι κόκκινες γραμμές είναι αυτές που θα φέρουν οικονομική σταθερότητα, αναπτυξιακή προοπτική και θα δυναμώσουν το ρόλο της Κύπρου διεθνώς.

 

Οι κόκκινες γραμμές μας δεν γίνονται ροζ όπως βλέπουμε να γίνονται τα τελευταία χρόνια από άλλους.  Πολλές από αυτές εμπεριέχονται δε στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και θα έπρεπε να υιοθετηθούν από όλα τα κόμματα. Δυστυχώς κάποιοι είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν τις θέσεις τους, όχι όμως εμείς. Γι’ αυτό βεβαίως και παραμένουμε αξιόπιστοι όσο αφορά το Εθνικό μας θέμα. Δεν το εντάσσουμε στην επικοινωνιακή προσέγγιση «ελπίδα αντί φόβος». Αυτοί που νομίζουν ότι το Εθνικό θέμα μπορεί να τύχει διαχείρισης με επικοινωνιακές φανφάρες και υποκριτικά πάθη κακή υπηρεσία προσφέρουν στον τόπο μας.

 

-Τι απαντάτε σε όσους λένε ότι γίνατε «εμμονικοί» με τον Γενικό Ελεγκτή και ταρακουνάτε την οικονομία μόνο για κομματικές σκοπιμότητες;

 

-Η οικονομία ήδη σείεται συθέμελα από τα σκάνδαλα και το ρεζίλεμα του τόπου μας διεθνώς. Η Κύπρος έχει στιγματιστεί ως καταφύγιο του κάθε απατεώνα αντί ως αξιόπιστος επιχειρηματικός προορισμός. Μακάρι να ήμασταν εμείς που ταρακουνούσαμε την οικονομία. Και αν το κάναμε ανεύθυνα να μας κρίνει ο κόσμος. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι άλλη. Η κυβέρνηση διέλυσε κάθε ίχνος χρηστής διοίκησης, οι αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας έχουν διαλύσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας αυτού του κράτους εντός και εκτός και ο εύκολος στόχος βεβαίως είναι η αντιπολίτευση. Μακάρι να ήταν έτσι τα πράγματα γιατί τότε θα μπορούσαμε να το χειριστούμε μόνο εντός της Κύπρου. Ξεφεύγει όμως πέραν του εσωτερικού μας ελέγχου. Δυστυχώς δεν είναι έτσι τα πράγματα.

 

Σας διαβεβαιώ ότι «εμμονικοί» είμαστε και θα εξακολουθήσουμε να είμαστε όσο αφορά τη διαφάνεια, τον έλεγχο, τη χρηστή διοίκηση, τη δίκαιη κατανομή των πόρων σε όσους έχουν ανάγκη. Αν θέλουμε να έχουμε μέλλον σε αυτή τη χώρα, αν θέλουμε να ελπίζουμε ότι αύριο τα πράγματα θα είναι καλύτερα, όλοι πρέπει να ιεραρχήσουμε την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς και την κοινωνική δικαιοσύνη ως προτεραιότητα μας.