Christiana Erotokritou microsite LOGO 11 Christiana
ΑΡΘΡΑ
Επανεκκίνηση της Οικονομίας
26 Απριλίου 2020

Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι πλέον το καθοριστικό στοίχημα για την κυβέρνηση.  Πρέπει να σχεδιαστεί σωστά και σφαιρικά για να έχει καλά αποτελέσματα. 

Είναι ξεκάθαρο ότι ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός πρέπει να βασίζεται σε ένα οδικό χάρτη.  Με ξεκάθαρα και διακριτά στάδια αφήνοντας όμως χώρο σε προσαρμογές που μπορεί οι εκάστοτε συνθήκες να επιβάλουν.

Προαπαιτούμενο για οποιοδήποτε σχεδιασμό είναι η διασφάλιση της επάρκειας και της ικανότητας του συστήματος υγείας να αντιμετωπίσει τόσο τα υφιστάμενα κρούσματα αλλά και το ενδεχόμενο μίας νέας κορύφωσης.  Αφήνοντας κατά μέρος τις οποιεσδήποτε διαπιστώσεις που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες αναφορικά με παθογένειες ή ελλείψεις στο Κυπριακό σύστημα υγείας, η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι διαθέτουμε επάρκεια σε φάρμακα, κλίνες, αναλώσιμα, προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για να αντιμετωπίσουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.  Την ίδια στιγμή πρέπει να εξασφαλιστεί η δυνατότητα για μεγάλο αριθμό τεστ με σωστά και αξιόπιστα αποτελέσματα, δυνατότητα γρήγορης απομόνωσης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και συνεχή ενημέρωση του κοινού.

Σε προκαταρκτικό στάδιο θα πρέπει να μας προβληματίσει κατά πόσο η άρση θα αφορά όλους ή μόνο τους λιγότερο ευπαθείς.  Τροφή για σκέψη πρέπει να αποτελέσει το ενδεχόμενο να παραμείνουν κάτω από αυστηρά περιοριστικά μέτρα οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι που είναι και οι πιο ευάλωτες ομάδες.

Η άρση των μέτρων πρέπει να είναι σταδιακή και να γίνει σε φάσεις.  Ο κάθε τομέας που θα επανέρχεται πρέπει να ετοιμαστεί με πρωτόκολλα προσωπικής υγιεινής και κανόνες ασφαλείας ενώ το προσωπικό πρέπει να εφοδιαστεί με όλο τον εξοπλισμό που θα χρειάζεται για να τα τηρεί.  Χώροι εργασίας πρέπει να επανδρωθούν με μέρος του προσωπικού που θα έχει την ευθύνη της εφαρμογής και της τήρησης μέτρων ασφαλείας.

Οι τομείς των κατασκευών και της βιομηχανίας μπορούν να είναι οι πρώτοι που θα επανεκκινήσουν.  Έχουν τη λιγότερη συγκριτικά εξάρτιση από τις αερομεταφορές (αερογραμμές cargo εξακολουθούν να διενεργούν δρομολόγια) και μπορούν να τονώσουν την εσωτερική αγορά. 

Οι τομείς των υπηρεσιών μπορούν επίσης να επανεκκινήσουν τηρώντας ξανά τους πιο πάνω κανόνες ασφαλείας και προσωπικής υγειηνής.  Αυτός είναι και ο τομέας που προσαρμόστηκε περισσότερο από τους άλλους στην πανδημία αφού αρκετοί οργανισμοί συνέχισαν τη λειτουργία τους αξιοποιώντας την τεχνολογία.

Το λιανικό εμπόριο, τα εστιατόρια, σινεμά και χώροι ψυχαγωγίας πρέπει να είναι από τους τελευταίους τομείς.  Ιδιαίτερα δε στο λιανικό εμπόριο προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε μεμονωμένα καταστήματα (stand alone shops) ενισχύοντας έτσι και τις μικρές επιχειρήσεις.

Κάποιοι τομείς της δημόσιας υπηρεσίας, μπορούν με μία σωστή αναδιοργάνωση και με την αξιοποίηση της τεχνολογίας να   προσφέρουν υπηρεσίες στο κοινό και τα απογεύματα χωρίς απαραιτήτως να βρίσκονται οι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας τους αλλά από το σπίτι και χωρίς αύξηση των συνολικών ωρών εργασίας τους.

Η ορθή επανεκκίνηση πρέπει να θέσει τους πυλώνες και για την σταθεροποίηση της οικονομίας και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.  Η κυβέρνηση πρέπει να προσφέρει κίνητρα στους εργοδότες να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας μέσα σε ένα κλίμα που σίγουρα, τα έσοδα όλων θα είναι μειωμένα. 

Το τελικό στάδιο είναι αυτό της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.  Όσο και αν προσφέρουν στην Κυπριακή οικονομία οι τομείς του τουρισμού και των κατασκευών πρέπει επιτέλους να δημιουργήσουμε νέους τομείς.  Πρόσβαση σε εύκολη και φθηνή χρηματοδότηση πρέπει να είναι κίνητρο και για νέες επενδύσεις σε νέους τομείς όχι μόνο επαναχρηματοδότηση των υφιστάμενων κορεσμένων.  Έχει αναφερθεί στο παρελθόν η χρησιμότητα μίας νέας Κυπριακής Τράπεζας Αναπτύξεως και ίσως είναι καιρός να εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο.  Την ίδια στιγμή η Κύπρος έχει την ικανότητα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, να καταστεί εξαγωγική χώρα στους τομείς των τροφίμων, της ενέργειας, του ηλεκτρισμού, των φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού καθώς και της τεχνογνωσίας.  Η επένδυση σε αυτούς τους τομείς όχι μόνο θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αλλά θα μας οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη και θα καταστήσει τη χώρα μας ικανή να διασφαλίσει βασικά αγαθά για τον πληθυσμό μας με εγχώρια μέσα πετυχαίνοντας την επάρκεια που τόσο πολύ χρειαζόμαστε.

Άρθρο στον Φιλελεύθερο

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi consectetur, sapien a laoreet pulvinar, lorem massa venenatis magna, at ornare augue velit ac justo. Vestibulum finibus malesuada tellus, vel viverra ipsum posuere sit amet. Cras dignissim est vitae lacus consequat dictum. Quisque mattis ut neque non molestie. Quisque et nisl leo. Vestibulum sagittis nisl ut risus congue maximus. Cras in massa cursus, ultrices risus sit amet, hendrerit ipsum.

Aliquam sed mi ut ante euismod gravida ac eu ante. Sed sit amet mauris sed elit luctus tempus. In nisl libero, ornare pharetra ullamcorper nec, porttitor sit amet est. Nullam vitae nisi vel felis tincidunt molestie. Donec et velit a nulla lacinia varius. Duis dolor orci, egestas eu tincidunt sit amet, porttitor vitae lorem. Sed iaculis urna arcu, eget ornare purus tempus in. Integer scelerisque justo quis sem rhoncus elementum. Fusce eget ante purus. Proin sit amet diam ex. Sed ut lorem vitae turpis commodo vulputate. Nulla arcu nulla, molestie sit amet diam et, auctor tristique metus. Integer ac erat at urna mollis molestie quis sit amet lacus.