Christiana Erotokritou microsite LOGO 11 Christiana
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
Επικήδειος ομιλία στην κηδεία των οστών του έφεδρου ανθυπολοχαγού Κωνσταντίνου Παπαπαύλου που έπεσε μαχόμενος στην περιοχή Λαπήθου την 6η Αυγούστου 1974
3 Φεβρουαρίου 2019

H ημέρα σήμερα είναι τρομακτική. Συσσωρεύει υλικό εδώ και περισσότερα από σαράντα τέσσερα χρόνια. Ο ψυχικός πόνος, η λύπη, ο κλαυθμός και το δάκρυ, βρίσκονται στο απόγειο, στο ζενίθ της αντοχής.

 

Τα άδυτα μέρη της ψυχής, όπου είχαν καταχωνιάσει μνήμες τραγικές και θύμισες πικρές, έχουν φωτισθεί από την ταυτοποίηση αγαπημένου προσώπου και καθώς ήλθε αυτός στην επιφάνεια, ανέσυρε μαζί του την ταφόπλακα της λήθης. Και ο τάφος της ψυχής φωτίστηκε.

 

Αείμνηστε ήρωα Κωνσταντίνε Παπαπαύλου,

 

Η Αθηαίνου σε υποδέχεται σήμερα με συγκίνηση και τιμή ήρωα και την ίδια στιγμή σε αποχαιρετά και σε κατευοδώνει στο μεγάλο ταξίδι, με το οποίο ολοκληρώνεται η μαρτυρική και ηρωική πορεία σου προς την αθανασία.

 

Στην ατμόσφαιρα της Αθηαίνου, εδώ όπου αυτή τη στιγμή φτερουγίζει ελεύθερη και περήφανη η ηρωική ψυχή σου, χωρίς ήχο αλλά με εκκωφαντικό κρότο, φτάνουν οι ήχοι των εκρήξεων και το βουητό της τελευταίας μάχης στην οποία έλαβες μέρος στην περιοχή της Λαπήθου – Καραβά. 

 

Ήσουν έφεδρος ανθυπολοχαγός, και αμέσως έτρεξες πρόθυμα στο κάλεσμα της πατρίδας και του 70ου Τάγματος Μηχανικού, που ήταν η μονάδα σου.

 

Μαζί σου αυτή τη στιγμή φτερουγίζουν και οι ψυχές των άλλων συντρόφων σου, που μαζί πολεμήσατε γενναία, πριν καταφύγετε βορειοδυτικά της Λαπήθου, για να γλιτώσετε από τη μανία και τη δολοφονική διάθεση των κατοχικών δυνάμεων, μόνοι και χωρίς τον λοχαγό σας, που την κρίσιμη ώρα     της μάχης, σας εγκατέλειψε για να σωθεί. 

 

Μ’ εσένα πλέον, επικεφαλής, δώσατε μια άνιση μάχη απέναντι στις πολλαπλές δυνάμεις του εχθρού, που σας είχαν περικυκλώσει και σας αποδεκάτισαν.

 

Άγνωστη η τύχη σας στη συνέχεια και αδιευκρίνιστος ο τόπος που σας έθαψαν. 

 

Η προδοσία της εποχής εκείνης, που έφερε τον Τούρκο εισβολέα στα ιερά χώματα της Κύπρου, οδήγησε και στη διάλυση κάθε οργάνωσης και κάθε διοικητικής μέριμνας στην Εθνική Φρουρά.

 

Εσύ και οι σύντροφοί σου δεν ήσαστε μόνο κυνηγημένοι από τα στρατεύματα της εισβολής, υπήρξατε και θύματα της προδοσίας, που κατάντησε την Εθνική Φρουρά ένα ανοργάνωτο συρφετό, που δεν μπορούσε να οργανώσει ούτε μια τακτική υποχώρηση των Εθνοφρουρών.

 

Και πολεμήσατε, χωρίς διαταγές, χωρίς σχέδιο. Με μόνα εφόδιά σας το πάθος και την αφοσίωση σας να πολεμήσετε για την πατρίδα, για την τιμή των όπλων σας και για τη δόξα και την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

 

Μόνο σημάδι για τους πεσόντες της διμοιρίας σου, απέμεινε ο κατάλογος με τα ονόματα σας. Αυτός ο κατάλογος με τα ονόματα σας προστέθηκε στο μεγάλο κατάλογο με τα ονόματα όλων των αγνοουμένων.  Και το όνομα σου έμεινε στις δέλτους αυτού του καταλόγου ολόκληρες δεκαετίες. Υπήρξες ένα μέλος αυτού του καταλόγου, ένα κατάλογο – μνημείο της μεγάλης εθνικής συμφοράς.

 

Η αβεβαιότητα για τη τύχη σου, βασάνιζε τις καρδιές της οικογένειας και των δικών σου ανθρώπων για τόσα πολλά χρόνια δεν ήξεραν πού βρισκόσουνα. Δεν ήξεραν αν ζούσες ή αν σε δολοφόνησαν. Ζούσαν με την προσδοκία να σε ξαναδούν και να σε σφίξουν στην αγκαλιά τους, αλλά και με την αγωνία να ακούσουν το θλιβερό μαντάτο.

 

Μέχρι που τα οστά σου βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στη Λάπηθο.

 

Η ταυτοποίηση των οστών σου, έδωσε τέλος στην προσδοκία και την αγωνία των δικών σου. Και αποκαλύφθηκε το τέλος της ηρωικής σου πορείας. Ξεκίνησες πολεμώντας γενναία για την υπεράσπιση της Κ.Δ. και κατέληξες σε ομαδικό τάφο, αποτέλεσμα της προδοσίας και της βαρβαρότητας.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Το αίμα των παλληκαριών του 70ου Τάγματος Μηχανικού, χύθηκε γιατί ήταν Έλληνες, άρα υπέρ πατρίδος και γιατί ήταν Έλληνες χριστιανοί, άρα υπέρ πίστεως. Κατ’ επέκταση ως μάρτυρες της πίστεως και της πατρίδος λογαριάζονται.  Και δικαίως τόσο η Πολιτεία με την παρουσία του στρατιωτικού αγήματος, όσον και η Εκκλησία, απονέμουν την τιμή, ο δε Θεός στεφανώνει.

 

Πρέπει να ξέρετε ότι αυτό το αίμα που χύθηκε, χύθηκε για να ξεπλύνει την ντροπή αυτών που άνοιξαν την κερκόπορτα στους Τούρκους, για να ξεπλύνει την ντροπή της προδοσίας, για να ξεπλύνει τη βρωμιά των επίορκων αξιωματικών που εγκατέλειψαν τους στρατιώτες τους μόνους, για να σώσουν οι ίδιοι το τομάρι τους.

 

Οι ηρωικοί συστρατιώτες του Κωνσταντίνου Παπαπαύλου, που μαζί έπεσαν μαχόμενοι, μαζί τοποθετήθηκαν σε ομαδικό τάφο, μαζί ανευρέθηκαν τα οστά τους, ευχόμαστε και μαζί να περιπολούν και να μας εποπτεύουν από τις αιώνιες Σκηνές του Παραδείσου.

 

Αείμνηστε Κωνσταντίνε,

 

Σήμερα η Αθηαίνου υποδέχεται τα ταυτοποιημένα οστά σου, για να τα κηδέψει σύμφωνα με τη θρησκεία μας και με τις τιμές που αξίζουν σε ένα ήρωα, που έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία. Και μεις, ταπεινοί προσκυνητές της θυσίας σου, είμαστε σήμερα εδώ για να σου αποδώσουμε ελάχιστες από τις τιμές που σου αξίζουν. Να σμίξουμε το πένθος μας με το πένθος και με το κλάμα αδελφιών σου, του Γιώργου και της Ευανθίας και των άλλων συγγενών σου και να σε κατευοδώσουμε στο μεγάλο ταξίδι της αθανασίας.

 

Αλλά την ίδια στιγμή θέλουμε να σου δώσουμε και την υπόσχεση, ότι δεν θα ξεχάσουμε τη θυσία σου και τον ιερό σκοπό για τον οποίο έδωσες τη ζωή σου.

 

Ανυποχώρητοι αγωνιστές, όπως μας εμπνέει το παράδειγμά σου, θα μείνουμε στις επάλξεις για να υπερασπιστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία, που συνεχίζει να κινδυνεύει και σήμερα, από τους ίδιους εχθρούς, όπως και τότε, όταν τρέξατε να την υπερασπιστείτε.  Αλλά και από νέους εχθρούς που στόχο έχουν τη συνείδηση του λαού μας, την διαγραφή της μνήμης του και την κάμψη των αντιστάσεων του.

 

Η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας μας δεν είναι μία ευκαιριακή συγκόλληση δύο κοινοτήτων που απλά πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους το διαμοιρασμό της εξουσίας.  Η απελευθέρωση και η επανένωση σημαίνει την πλήρη απεξάρτηση της Κύπρου από την Τουρκία.  Σημαίνει την αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων.  Αυτοί που προσπαθούν να πείσουν την Ελληνοκυπριακή κοινότητα ότι η παρουσία ενός Τουρκικού αγήματος των 650 στρατιωτών στην Κύπρο μετά τη λύση αποτελεί αποχώρηση του Τουρκικού στρατού ψεύδονται.  Και προσπαθούν να παρασύρουν με λογικοφανή επιχειρήματα.  Αυτό που η Τουρκία επιδιώκει ως στρατηγικό της στόχο, και παίζει με τα νούμερα, είναι να κατοχυρωθεί το νόμιμο της δικαίωμα για στρατηγικό και στρατιωτικό προγεφύρωμα στην Κύπρο.  Αυτό επιτυγχάνεται και με 650, και με 1,650 ακόμα και με ένα Τούρκο στρατιώτη.  Δεν πέφτουμε σε αυτή την παγίδα της Τουρκίας όσο και αν κάποιοι εντός και εκτός προσπαθούν να μας εκβιάσουν.  Γιατί ξέρουμε ότι έρχεται μια μέρα που ο λαός ζητά από την πολιτική του ηγεσία να λογοδοτήσει.  Και δεν είμαστε διατεθιμένοι να πούμε ψέματα στον Κυπριακό Ελληνισμό, δεν πρόκειται να ωραιοποιήσουμε μία κακή εικόνα, δεν θα συμβιβάσουμε το μέλλον των παιδιών μας που θα ζητήσουν εξηγήσεις από εμάς γιατί αποδεχτήκαμε διευθετήσεις που επιτρέπουν στο μακρύ χέρι της Τουρκίας να κρατά από το λαιμό το δικό τους μέλλον.

 

Αείμνηστε Κωνσταντίνε,

 

Η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία διασώσατε, η περήφανη κοινότητα της Αθηαίνου και όλοι εμείς που τιμούμε τη μνήμη σου, καταθέτουμε σήμερα στο φέρετρο με τα οστά σου τα λουλούδια της αγάπης μας και τα στεφάνια του θαυμασμού μας.

 

Σε κατευοδώνουμε και μαζί με το χορό της ορθόδοξης μας εκκλησίας ψάλλουμε το «αιωνία σου η μνήμη» και ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει, αείμνηστε ήρωα Κωνσταντίνε Παπαπαύλου.