Christiana Erotokritou microsite LOGO 11 Christiana
QUESTION-white
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Ερώτηση σχετικά με τη Δυσλειτουργία Πολυθεματικής Συντονιστικής Ομάδας κατά της Εμπορίας Προσώπων (ΠΣΟ)
27 Οκτωβρίου 2016

«Έχει περιέλθει στην αντίληψή μου ότι παρατηρείται δυσλειτουργία της Πολυθεματικής Συντονιστικής Ομάδας κατά της Εμπορίας Προσώπων (ΠΣΟ), η οποία έχει εγκαθιδρυθεί και πρέπει να λειτουργεί σύμφωνα με τον περί της Καταπολέμησης της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας των Θυμάτων Νόμο του 2007 [Ν. 87(Ι)/2007].

 

Ειδικότερα, ενώ η εν λόγω ομάδα αποτελούνταν βάσει των προνοιών του νόμου από έντεκα υπουργεία και τέσσερις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), έχουν σημειωθεί τρεις αποχωρήσεις ΜΚΟ, οι οποίες συνοδεύτηκαν από ποικίλες αντιδράσεις.

 

Ως εκ των πιο πάνω, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

 

1. Για ποιους λόγους αποχώρησαν οι ΜΚΟ και τι μέτρα λήφθηκαν, αν λήφθηκαν, διά να αποκατασταθεί η τάξη, ώστε να επανέλθουν και να επαναλειτουργήσει σωστά η ΠΣΟ;

 

2. Γιατί προεδρεύει της ομάδας ως εθνικός συντονιστής ο Υπουργός Εσωτερικών και όχι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, αφ’ ης στιγμής οι σκοποί της σχετικής νομοθεσίας άπτονται ζητήματα που αφορούν ξεκάθαρα την πρόληψη και καταπολέμηση σοβαρών αδικημάτων;

 

3. Προτίθεται το αρμόδιο, στην παρούσα φάση, υπουργείο να εξετάσει τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του εθνικού συντονιστή από τον Υπουργό Εσωτερικών στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

 

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου
12 Ιανουαρίου 2017

«Αναφέρομαι στην πιο πάνω ερώτηση και σας ενημερώνω για τα εξής:

 

1. Όσον αφορά τους λόγους που αποχώρησαν οι τρεις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) από την Πολυθεματική Συντονιστική Ομάδα (ΠΣΟ), το Υπουργείο Εσωτερικών ουδέποτε ενημερώθηκε επίσημα για αυτούς. Παρόλα αυτά, οι λόγοι επεξηγήθηκαν εκτεταμένα από τις τρεις ΜΚΟ ενώπιον της Βουλής και συγκεκριμένα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών. Όπως διαφάνηκε, οι λόγοι επικεντρώνονταν στη διαφωνία με τον τρόπο λειτουργίας της ΠΣΟ και της λήψης αποφάσεων από αυτήν.

 

2. Το Υπουργείο Εσωτερικών έτυχε άτυπης ενημέρωσης από κάποιες εκ των τριών ΜΚΟ για τις διαφωνίες τους, και δήλωσε άμεσα την επιθυμία για συνέχιση της συνεργασίας. Προς τούτο, έδωσε παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων, καταβάλλοντας ταυτόχρονα προσπάθεια επίλυσης του θέματος. Οι εν λόγω ΜΚΟ υπήρξαν ωστόσο σταθερές στην απόφασή τους για μη επανυποβολή αίτησης. Σήμερα στην ΠΣΟ συμμετέχει μόνο η ΚΙΣΑ, η οποία είχε υποβάλει εμπρόθεσμα τη σχετική αίτηση.

 

3. Έστω και εκτός ΠΣΟ, το ΥΠΕΣ συνεχίζει να διατηρεί επαφές και να συνεργάζεται με τις ΜΚΟ στο πλαίσιο της ευρύτερης αντιμετώπισης της εμπορίας προσώπων. Επιπρόσθετα, προωθούνται τροποποιήσεις στην υφιστάμενη νομοθεσία, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία της ΠΣΟ.

 

4. Σχετικά με τα ερωτήματα υπ αριθμόν 2 και 3, σύμφωνα με το άρθρο 64(1) του Ν.60(Ι)/2014 ο Υπουργός Εσωτερικών προεδρεύει της ΠΣΟ ως εθνικός συντονιστής  και δεν εξετάζεται στην παρούσα φάση μεταφορά των αρμοδιοτήτων του σε άλλο Υπουργείο.»