Christiana Erotokritou microsite LOGO 11 Christiana
ΑΡΘΡΑ
Φυσικό αέριο: Όχι άλλη καθυστέρηση
11 Απριλίου 2016

Εν μέσω οικονομικής κρίσης και γεωπολιτικής αστάθειας, η Κύπρος καλείται να διαχειριστεί τον νεοευρεθέντα φυσικό της πλούτο.  Εγχείρημα όμως που έχει τεράστιες βραχυπρόθεσμες στρατηγικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις, με την οικονομική πτυχή να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα.

 

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, εξακολουθούμε να διατηρούμε το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα στην ευρύτερη περιοχή.  Αποτελούμε Ευρωπαϊκό έδαφος με πολιτική σταθερότητα, ενώ δεν επηρεαζόμαστε άμεσα από την ευρύτερη αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

 

Ο καθοριστικής σημασίας αυτός παράγοντας απουσιάζει από τις γειτονικές χώρες.  Και αυτό γιατί τα κοινά σύνορα Ιράν, Ιράκ, Τουρκίας, Συρίας, Λιβάνου, Ισραήλ και Ιορδανίας αποτελούν κίνδυνο μετάδοσης της αστάθειας από τη μία χώρα στην άλλη.  Άλλωστε αυτό είδαμε να υλοποιείται και επί του εδάφους τα τελευταία χρόνια. 

 

Το Ισραήλ βρίσκεται γεωγραφικά περικυκλωμένο από διαχρονικά εχθρικά Αραβικά κράτη.  Η μοναδική ασφαλής του διέξοδος είναι μέσω Ευρωπαϊκού εδάφους στη Μεσόγειο.  Η Αίγυπτος βρίσκει στην Κύπρο μια ειρηνική και διαχρονικά φιλική και σταθερή σύμμαχο η οποία μπορεί μάλιστα να παίξει και τον ρόλο του γεφυροποιού.

 

Από την άλλη πλευρά υπάρχει η Τουρκία η οποία αναζητεί και επιμένει σε ηγεμονικό ρόλο ανάμεσα στα Αραβικά κράτη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή παρά την αλλοπρόσαλλη πολιτική της τα τελευταία χρόνια.   Με δεδομένη την στρατηγική της σημασία η Τουρκία επιθυμεί να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο.  Eίναι η πεποίθηση της ότι αυτή η αναβάθμιση της ανήκει δικαιωματικά ως αποτέλεσμα της ραγδαίας οικονομικής της ανάπτυξης αλλά και ως ενεργειακός κόμβος.  Στη ζυγαριά όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Τουρκία αποτελεί ήδη διαμετακομιστικό σταθμό και ενεργειακό κόμβο και μέσω των αγωγών της (φυσικού αερίου και πετρελαίου) προμηθεύεται η ίδια αλλά εξυπηρετεί και εξαγωγικά.  Εκτός από τους αγωγούς, πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την Ρωσσία και Κασπία θάλλασσα και πετρέλαιο από Αζερμπαϊζάν και Καζακστάν μεταφέρεται στις διεθνείς αγορές μέσω των στενών του Βοσπόρου.  Τα πλούσια δε σε ποσότητα αλλά και ποιότητα κοιτάσματα πετρελαίου στο Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ εξυπηρετούνται από τον αγωγό Κιρκούκ-Τσεϊχάν όπου και καταλήγουν στο λιμάνι Τσεϊχάν στη νότια Τουρκία.

 

Η διοχέτευση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου  από την Κύπρο μέσω Τουρκίας θα δημιουργήσει στην ουσία, ένα μονοπωλιακό διαμετακομιστικό καθεστώς στην περιοχή για την Τουρκία που διακαώς επιθυμεί.  Θα την καταστήσει απόλυτο κυρίαρχο μεταφοράς και διαμετακόμισης  ενέργειας σε ένα τεράστιο  γεωγραφικό άξονα.  Ακριβώς αυτό θα ήθελε να αποφύγει το Ισραήλ, το οποίο διαβλέπει τους μελλοντικούς κινδύνους που πιθανόν να εμφανιστούν.  Από την άλλη, το γεγονός ότι  η Κύπρος υστερεί σε γεωπολιτικό εκτόπισμα σε σχέση με το Ισραήλ αλλά και με την Αίγυπτο αποτελεί στην ουσία εγγύηση ότι η συνεργασία στην ενέργεια δεν θα αποτελέσει μοχλό πίεσης ή εκβιασμό  για μελλοντικές γεωπολιτικές στοχεύσεις τις οποίες ούτως ή άλλως η χώρα μας δεν έχει.

 

Όλα τα πιο πάνω δημιουργούν ένα θετικό περιβάλλον που η χώρα μας πρέπει άμεσα να εκμεταλλευτεί.  Διαφορετικά οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση σε συνάρτηση με την σχεδόν παγκόσμια στροφή προς ανανεώσιμες ή άλλες πηγές ενέργειας ενδεχομένως να καταστήσει το φυσικό αέριο μία ληγμένη συνταγή που δεν έχουμε την πολυτέλεια να την χάσουμε.

 

Άρθρο στο :reporter.com.cy

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi consectetur, sapien a laoreet pulvinar, lorem massa venenatis magna, at ornare augue velit ac justo. Vestibulum finibus malesuada tellus, vel viverra ipsum posuere sit amet. Cras dignissim est vitae lacus consequat dictum. Quisque mattis ut neque non molestie. Quisque et nisl leo. Vestibulum sagittis nisl ut risus congue maximus. Cras in massa cursus, ultrices risus sit amet, hendrerit ipsum.

Aliquam sed mi ut ante euismod gravida ac eu ante. Sed sit amet mauris sed elit luctus tempus. In nisl libero, ornare pharetra ullamcorper nec, porttitor sit amet est. Nullam vitae nisi vel felis tincidunt molestie. Donec et velit a nulla lacinia varius. Duis dolor orci, egestas eu tincidunt sit amet, porttitor vitae lorem. Sed iaculis urna arcu, eget ornare purus tempus in. Integer scelerisque justo quis sem rhoncus elementum. Fusce eget ante purus. Proin sit amet diam ex. Sed ut lorem vitae turpis commodo vulputate. Nulla arcu nulla, molestie sit amet diam et, auctor tristique metus. Integer ac erat at urna mollis molestie quis sit amet lacus.