Christiana Erotokritou microsite LOGO 11 Christiana
PARLIAMENT ICONS 1
ΟΜΙΛΙΕΣ
Ομιλία στην Συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2017
7 Δεκεμβρίου 2016

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας: 

 

“Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων,

Κύριοι Υπουργοί

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ο πρώτος που κατατίθεται μετά τη λήξη της δανειακής σύμβασης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τρόϊκα.

Και πρέπει να τονίσουμε και να αναγνωρίσουμε ότι η λήξη του μνημονίου χωρίς να χρειάζεται ο τόπος μας νέα δανειακή σύμβαση οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις θυσίες του κυπριακού λαού.

Η λήξη του μνημονίου δεν μπορεί και δεν πρέπει να εμφανίζεται ως επιτυχία κανενός από εμάς.  Ούτε της κυβέρνησης ούτε των πολιτικών κομμάτων είτε αυτών που συγκυβερνούν είτε αυτών που βρίσκονται στην αντιπολίτευση.

Οφείλαμε και οφείλουμε όμως, ως αντιστάθμισμα στο οικονομικό ράπισμα που υπέστη ο λαός και ο τόπος μας από το 2013 και μετά να παρουσιάσουμε ένα νέο στρατηγικό οικονομικό μοντέλο για την Κύπρο.

Δυστυχώς ο προϋπολογισμός που έχουμε ενώπιον μας αποτελεί μία από τα ίδια, μία επανάληψη της απλής διαχείρισης των δεδομένων και των υφισταμένων με παντελή απουσία οράματος για το παρόν και το μέλλον.  Εξ’ ού και η Κύπρος μας, παρά τις θυσίες των Κυπρίων, παρά τις αναβαθμίσεις της οικονομίας που δεν τις παραβλέπουμε ούτε τις μηδενίζουμε, παρά ταύτα εξακολουθεί να βρίσκεται στην κατηγορία σκουπίδια.

Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες και τις παραμέτρους εντός των οποίων η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί.  Όμως όταν υπάρχει η πολιτική βούληση το όραμα μετουσιώνεται σε πράξη είτε χωρίς οικονομικό κόστος είτε με την ορθολογιστική κατανομή των διαθέσιμων πόρων μακριά από λαϊκισμούς.

Δυστυχώς τέτοιο όραμα και ένα νέο στρατηγικό οικονομικό μοντέλο δεν ακούσαμε.  Όμως παρά να επικρίνω πολιτικές και αντιλήψεις προτιμώ να επαναλάβω τις εισηγήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος, με την ελπίδα, ότι κάποιοι θα ακούσουν και θα συμπορευτούν μαζί μας στις προσπάθειες μας για πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας.

Εισηγούμαστε και εισηγηθήκαμε πολλές φορές:

  • Τη δημιουργία φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως έγινε σε άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο με την υποστήριξη της ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δυστυχώς βλέπουμε από την πλευρά της Κυβέρνησης μία ολοκληρωτική αδιαφορία για το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή οικονομία τα τελευταία χρόνια.
  • Την εγκατάσταση στην Κύπρο Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών εάν και εφόσον κάποιος από την Κυβέρνηση το διεκδικήσει. Η Κύπρος είναι η μοναδική χωρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν φιλοξένει ευρωπαϊκή υπηρεσία στερώντας από τη χώρα μας πολύτιμες θέσεις εργασίας για πτυχιούχους και προσοντούχο προσωπικό.

  • Την χρηματοδότη νέων επιχειρήσεων και επιστημόνων από το πρόγραμμα Γιούνκερ, εάν και εφόσον κάποιος από την Κυβέρνηση το διεκδικήσει.

  • Την πραγματική επίθεση στη γάγγραινα της ανεργίας. Γι’ αυτό το σκοπό το ΔΗ.ΚΟ υπέβαλε σήμερα τροπολογία στον προϋπολογισμό έτσι ώστε το 2% του συνολικού προϋπολογισμού να αξιοποιηθεί για την δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας καθώς και για προγράμματα Επανεκπαίδευσης Ανέργων.  Περαιτέρω το ΔΗ.ΚΟ υπέβαλε προ ολίγων ημερών πρόταση Νόμου έτσι ώστε να δίνονται φορολογικά κίνητρα σε εκείνες τις επιχειρήσεις που ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας.

    Για εμάς, η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με έμμισθους στρατούς, με διπλές συντάξεις και διπλά επιδόματα και με διορισμούς ανακύκλωσης. Αυτά αποτελούσαν μέρος της συνταγής της κατάρρευσης του 2013.  Δυστυχώς την ίδια συνταγή βλέπουμε να επαναλαμβάνεται και σήμερα και είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

  • Την σταδιακή και οικονομικά εφικτή αποκατάσταση των κουρεμένων καταθετών, κατόχων αξιογράφων και ταμείων προνοίας με απόδοση του 10% από το Πρωτογενές Πλεόνασμα. Δίνοντας ξανά την ελπίδα αλλά και την προοπτική να αναζωογονηθούν οικονομικά οι δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά που βρέθηκαν μέσα σε μία νύχτα στο δρόμο.

  • Και επειδή γνωρίζουμε ότι κάποιοι θα καλυφθούν πίσω από συνταγματικές πρόνοιες για να αποφύγουν να αναλάβουν ευθύνες εμείς λέμε ότι όταν υπάρχει η θέληση υπάρχει και ο τρόπος. Καλούμε λοιπόν όλους να υπερψηφίσουν την τροπολογία του ΔΗ.ΚΟ για 10% οριζόντια αποκοπή των λειτουργικών δαπανών.

  • Για το ΔΗ.ΚΟ η ανάκαμψη θα έρθει όταν επανέλθουμε σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, όταν θα επιθυμούν να επιστρέψουν όλα τα λαμπρά μυαλά της Κύπρου που είτε άτακτα φεύγουν από την Κύπρο ή παραμένουν στο εξωτερικό, όταν τα ΜΕΔ εξυπηρετούνται τακτικά και δίκαια χωρίς ευνοϊκή μεταχείριση κάποιων και οικονομικό στραγγαλισμό άλλων.

  • Οι δεκάδες εκατομμύρια που θα εξοικονομηθούν να αποδοθούν σε ένα Ταμείο που η Κυβέρνηση καλείται να δημιουργήσει και το οποίο θα αποκαθιστά σταδιακά την αδικία που προκάλεσε το κούρεμα.

  • Πρέπει να κατανοήσουμε ότι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο μίας χώρας είναι η ποιότητα και η ποσότητα του εργατικού της δυναμικού και η πολιτική βούληση να το αξιοποιήσει. Τίποτε άλλο δεν μπορεί να το αντικαταστήσει.  Μπορούμε να κοιτάξουμε την υφήλιο και θα βρούμε πολλά παραδείγματα χωρών που είναι πάμπλουτες σε φυσικούς πόρους, Όμως, η απουσία πολιτικής βούλησης και οράματος έχει οδηγήσει τον πληθυσμό τους σε πλήρη μαρασμό, φτώχια και άτακτη έξοδο από τη χώρα τους ενώ τα πλούτη αυτά τα εκμεταλλεύονται άλλοι, ξένοι, αλλοδαποί.

  • Εισηγηθήκαμε την δημιουργία ταμείου υδρογονανθράκων στα πρότυπα του Νορβηγικού μοντέλου. Για να εξασφαλίσουμε ότι ο πλούτος του τόπου μας θα παραμείνει στα χέρια των παιδιών όλων των Κυπρίων που είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες αυτού του πλούτου.

  • Υποβάλαμε πρόταση Νόμου για την φοροαπαλλαγή μέχρι €5,000 για ασφάλεια υγείας και δαπάνες υγείας. Εφόσον δεν υπάρχει ΓΕΣΥ μέχρι σήμερα πρέπει να βοηθήσουμε τους πολίτες να καλύπτουν τις ανάγκες υγείας που έχουν. Είναι αδιανόητο για εμάς να δικαιούται ένας πολίτης να εξαιρέσει από το φορολογητέο του εισόδημα φυσική φθορά των περιουσιακών του στοιχείων, αλλά να μην δικαιούται να εξαιρεί από το φορολογητέο του εισόδημα δαπάνες για την υγεία του ιδίου και της οικογένειας του.  Εξ’ ού και η πρόταση Νόμου του ΔΗ.ΚΟ για φορολογική απαλλαγή μέχρι €5,000 για δαπάνες και ασφάλειες υγείας.

  • Έχουμε την πολυτέλεια ως Δημοκρατικό Κόμμα να βλέπουμε και να αναλύουμε ελεύθερα την οικονομία, χωρίς κανένα περιορισμό από δογματισμούς και ιδεολογικές αγκυλώσεις.

  • Γνωρίζουμε πως λειτουργεί η ελεύθερη οικονομία. Το αποδείξαμε πολλές φορές στο παρελθόν. Πιστεύουμε στην ελεύθερη οικονομία.  Κάποιοι όμως συγχύζουν την ελεύθερη οικονομία με την ανεξέλεγκτη οικονομία.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, με πλήρη επίγνωση της ευθύνης που μας αναλογεί, λειτουργώντας ξανά ως υπεύθυνη αντιπολίτευση, θα υπερψηφίσουμε τους προϋπολογισμούς, ασκώντας όμως αυστηρό  έλεγχο έτσι ώστε να περιοριστεί το σπάταλο κράτος, να εξοικονομηθούν πόροι για επανεπένδυση στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και να προκαλούμε συνεχώς την εκτελεστική εξουσία να λογοδοτεί για τα μέτρα και τις πολιτικές πρωτοβουλίες που οφείλει να αναλάβει για να έχουμε πραγματική ανάπτυξη.  Και όταν αυτό επιτευχθεί, θα είμαστε οι πρώτοι που θα δώσουμε συγχαρητήρια στην όποια Κυβέρνηση, από όποιο κόμμα και αν προέρχεται.

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Ως Βουλευτής Λευκωσίας δεν μπορώ παρά τονίσω τον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό στον οποίο έχει περιέλθει η πρωτεύουσα.  Που είναι πρωτεύουσα μόνο στα λόγια και όχι στις πράξεις, που απουσιάζει από τους όποιους σχεδιασμούς, μικρούς ή μεγάλους της εκτελεστικής εξουσίας.

Όλες οι άλλες επαρχίες έχουν, καλώς βεβαίως, το προνόμιο της παραλίας.  Που αποτελεί πηγή συνεχούς εισοδήματος αλλά και επενδύσεων.  Άρα η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει ειδικό βάρος στην επαρχία της Λευκωσίας, έτσι ώστε να καταστεί η επαρχία μας πραγματικός επιχειρηματικός κόμβος.  Με την ίδρυση Διεθνούς Διαιτητικού Εμπορικού Δικαστηρίου, με την εγκατάσταση Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών στα δημοτικά της όρια, με πρωτοπόρες και καινοτόμες δημόσιες συγκοινωνίες, με πάρκα Έρευνας και Καινοτομίας,  με κίνητρα για τον ιατρικό τουρισμό, με τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών αλλά και του βιοτικού επιπέδου των Λευκωσιατών.

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Για να έχουμε οικονομία πρέπει να έχουμε πατρίδα.  Και η Κύπρος μας σήμερα βρίσκεται σε μία επικίνδυνη διελκυστίνδα. Στην οποία μπήκαμε ωσάν να βρισκόμαστε στον αυτόματο πιλότο, χωρίς ανίχνευση και ανάλυση, με ρομαντικές προσεγγίσεις και ευχολόγια περί ελπίδας και αγάπης. Ωσάν το Κυπριακό πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή μας έλειπαν η ελπίδα και η αγάπη.

Το Κυπριακό πρόβλημα είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής, στην καρδιά του οποίου βρίσκεται ο στρατηγικός σχεδιασμός της Τουρκίας για επικυριαρχία της Κύπρου και άρα όλης της ανατολικής Μεσογείου.

Μας ζητούν να είμαστε ρεαλιστές.  Ο ρεαλισμός όμως πρέπει να έχει στόχο. Τη σωτηρία της Κύπρου.  Αυτό επιτυγχάνεται με λύση αρχών.  Η πενταμερής δεν θα δώσει λύση αρχών.  Λύση υπέρ των Κυπρίων της Κύπρου. Θα δώσει απλά ρόλο επικυρίαρχου στην Τουρκία.

Στη φάκα του Τουρκικού σχεδιασμού, πιάστηκαν δυστυχώς οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι μαζί.  Έπρεπε όμως ο στόχος  να είναι η εκδίωξη της Τουρκίας από την Κύπρο και όχι με δικαιολογίες και προφάσεις να νομιμοποιείται και να μονιμοποιείται η επικυριαρχία της σε ολόκληρη την Κύπρο.  Και προκαλεί απογοήτευση ο κατοχικός ηγέτης όταν αποδεικνύει με τη στάση του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ότι ούτε θέλει, ούτε μπορεί να αντισταθεί στις επιβουλές του Σουλτάνου της Άγκυρας.

Δεν μπορώ παρά να σχολιάσω την τελευταία ευφάνταστη ιδέα που κυκλοφορεί.  Τις τεράστιες, δήθεν, οικονομικές προοπτικές από την όποια λύση του Κυπριακού.

Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι ενώπιον των πολιτών και να τους λέμε αλήθειες.  Η οποιαδήποτε προοπτική για την οποιαδήποτε οικονομική ανάπτυξη προϋποθέτει σταθερό πολιτικό πλαίσιο και σταθερή διακυβέρνηση.

Και για να μιλούμε συγκεκριμένα και όχι με ευχολόγια θέτουμε το εξής ερώτημα:  Ποιος ντόπιος ή ξένος επενδυτής θα τοποθετήσει τα κεφάλαια του στην Κυπριακή οικονομία όταν γνωρίζει ότι στο τέλος του χρόνου οι προϋπολογισμοί του κράτους δεν θα εγκρίνονται με απλή πλειοψηφία αλλά δύναται να απορριφθούν με μία και μόνο ψήφο έστω και εάν αυτή ανήκει στη μειοψηφία με αποτέλεσμα να παραλύσει το κράτος;

Ποιος ξένος ή ντόπιος επενδυτής θα τοποθετήσει τα κεφάλαια του στην Κύπρο όταν γνωρίζει ότι το νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει την επένδυση του μπορεί να μην εγκριθεί από μία και μόνο ψήφο της μειοψηφίας, όταν ξέρει ότι η τύχη της επένδυσης του μπορεί να καθοριστεί με τη διαδικασία της κλήρωσης σε επίπεδο της Γερουσίας;

Ποιος ντόπιος ή ξένος επενδυτής θα τοποθετήσει τα κεφάλαια του στην Κύπρο όταν γνωρίζει ότι ανά πάσα η στιγμή το νομοθετικό σώμα της Κύπρου μπορεί να βρεθεί ανήμπορο να υιοθετήσει εναρμονιστικά με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο νομοθετήματα;

Πολλοί προσπαθούν να πείσουν ότι θα ανοίξει η τεράστια οικονομία της Τουρκίας για τις Κυπριακές επιχειρήσεις.  Ωσάν και τα προβλήματα της οικονομίας μας θα λυθούν αυτόματα και ως δια μαγείας με την όποια λύση του Κυπριακού.  Ως σαν και ο κύριος Ερντογάν, και το επιχειρηματικό και οικονομικό του κατεστημένο θα αντικρύσουν ευνοϊκά και προνομιακά τις Κυπριακές επιχειρήσεις, προϊόντα και προσωπικό.  Ωσάν και όταν στο παρελθόν, η Κυπριακή Οικονομία μεγαλουργούσε επειδή ήταν ανοιχτή η αγορά της Τουρκίας.

Τα συνθήματα και οι ατάκες είναι εύκολα.  Όμως αυτοί που τα εισηγούνται πρέπει να γνωρίζουν ότι αναλαμβάνουν και την ευθύνη για την εγκυρότητα τους.  Ότι για τις κενές υποσχέσεις ο λαός θα ζητήσει εξηγήσεις όταν η πραγματικότητα αποδειχθεί άλλως πως, βεβαίως τότε θα είναι ήδη αργά.

Και όλοι αυτοί που αρέσκονται στα συνθήματα και στα ευχολόγια ανακάλυψαν πρόσφατα την νέα βαρύγδουπη έκφραση:  Τον φόβο.

Ακούσαμε μάλιστα τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να αναφέρεται στην ομιλία του ότι «έχουμε δυστυχώς εθιστεί στο φόβο».

Προφανώς αναφέρεται στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Ο Νίκος Αναστασιάδης μόλις πριν σαρανταοκτώ ώρες, δικαιολογώντας την αναίρεση όλων των προηγουμένων δεσμεύσεων του που ανέλαβε στις διακαναλικές του συνεντεύξεις είπε ότι φοβήθηκε. Φοβήθηκε την απειλή για «πολιτογράφηση» 26,000 εποίκων, τους οποίους ούτως ή άλλως, ήδη αποδέχθηκε να παραμείνουν στην Κύπρο με άδειες παραμονής και εργασίας,  φοβήθηκε το ενδεχόμενο της κενής απειλής της προσάρτησης των κατεχομένων.

Λειτούργησε, δηλαδή, υπό το καθεστώς του φόβου των Τουρκικών απειλών.  Λειτούργησε με Τούρκικο, αυτή τη φορά, πιστόλι στον κρόταφο.  Όταν μπορούσε να παραμείνει σταθερός σε διαχρονικές θέσεις εφόσον είχε πίσω του ολόκληρη και ενωμένη την πολιτική ηγεσία του τόπου αλλά και την Ελληνική Κυβέρνηση.

Αλλά εάν κάποιος ήθελε ακόμα και να δικαιολογήσει το καθεστώς φόβου και τρόμου που λειτουργεί καταλυτικά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γεννιέται το ερώτημα:  Τι θα γίνει εάν στη Γενεύη τον Ιανουάριο φοβηθεί ξανά;

Είναι γι’ αυτό το λόγο που εμείς σαν Δημοκρατικό Κόμμα, στεκόμαστε σταθεροί, χωρίς παλινδρομήσεις και ευχολόγια.  Χωρίς να κάνουμε τα στραβά μάτια, όπως κάνουν άλλοι, σε δικές μας διαχρονικές θέσεις. Χωρίς να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε όταν ακυρώνονται ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.  Έχουμε ρεαλιστική και τεκμηριωμένη άποψη περί του εθνικού μας προβλήματος, και δεν έχουμε καμία ανάγκη να καταφεύγουμε σε κενά περιεχομένου συνθήματα και ατάκες.

Παραμένουμε σταθεροί στην εξεύρεση λύσης Δ.Δ.Ο.  Που είναι η ύστατη υποχώρηση της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Με εξασφαλισμένη την επιβίωση και διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς να την αφήνουμε έρμαιο στην τυχόν ερμηνεία που θα δώσει η διεθνής κοινότητα αναλόγως βεβαίως των συμφερόντων της τη δεδομένη στιγμή.

Η Δ.Δ.Ο πρέπει να είναι ελεύθερη από το μακρύ χέρι της Τουρκίας.  Χωρίς  μικρά και μεγάλα διάσπαρτα βέτο με δυνατότητα παράλυσης του κράτους ανά πάσα στιγμή για το πιο μικρό ή το πιο μεγάλο θέμα.

Για εμάς, Δ.Δ.Ο  δεν σημαίνει παραμονή των εποίκων.  Ωσάν και το πρόβλημα για τους Ελληνοκύπριους ήταν κατά πόσο θα παρέμειναν οι έποικοι στην Κύπρο είτε με διαβατήριο, είτε με άδεια παραμονής είτε με άδεια εργασίας είτε με τουριστική βίζα.  Δεν διεκδικήσαμε ούτε καν το ελάχιστο στο οποίο μέχρι πρόσφατα συμφωνούσαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Στην απογραφή από Διεθνή Οργανισμό.  Για να ξέρουμε πόσοι και ποιοι είναι. Είναι μάλιστα εντυπωσιακό το γεγονός ότι από τη θέση αυτή φαίνεται να υπαναχωρούν ακόμα και κόμματα που την είχαν συμπεριλάβει σε Συνεδριακές τους αποφάσεις. Σε αυτό το σημείο έχουμε από μόνοι μας εκφυλίσει το διεθνές έγκλημα πολέμου που είναι ο εποικισμός.  Και τις επιπτώσεις του οποίου και πάλι θα κληθεί να πληρώσει ο Κυπριακός λαός.

Για εμάς Δ.Δ.Ο  δεν είναι η εκ περιτροπής προεδρία, η διαδικασία της κλήρωσης, η παραμονή Τουρκικών στρατευμάτων με νέους ευφάνταστους τίτλους, η επικαιροποίηση των εγγυήσεων και τα δικαιώματα των χρηστών στις περιουσίες μας. 

Για εμάς Δ.Δ.Ο  είναι η αναγνώριση αποτελεσματικού ρόλου και στις δύο κοινότητες.  Ο αποτελεσματικός ρόλος δεν μπορεί να είναι υπέρμετρα προνόμια μίας και μόνο κοινότητας  ενός δυσλειτουργικού, αναποτελεσματικού, ανίσχυρου, ρακένδυτου κράτους ανήμπορο και ανίκανο να αντιδράσει, να δράσει, να διορθώσει και να προτείνει.

Εισηγηθήκαμε και προτείναμε:

  • Tην επιμονή για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο εδαφικό και την συμφωνία σε ένα κοινό χάρτη, των συγκλίσεων επί του εδαφικού. Μόνο και μόνο τότε σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με διασφάλιση πρόσκλησης και συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι πενταμερούς διάσκεψης υπό το μανδύα της νέας ευφάνταστης αναφοράς σε «Διάσκεψη για την Κύπρο».

  • Απαίτηση για ουσιαστική εμπλοκή και ανάμειξη όλων των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Καθ’ όλη τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού και όχι τη διακοσμητική παρουσία τους στο τέλος της διαδικασίας.

  • Την παράλληλη ανάπτυξη και εκμετάλλευση των ενεργειακών μας πόρων κάτι που πρωτίστως θα είχε θετικές πολιτικές επιπτώσεις στο Κυπριακό και μετά οικονομικές.

  • Ουσιαστική εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλους τους Θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν λόγο στην πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη. Αν και η Τουρκία κατά την άποψη μας ούτε θέλει αλλά ούτε και μπορεί να καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα πράγμα την ενδιαφέρει πρωτίστως και διακαώς: Η τελωνιακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση που αξίζει δεκάδες δισεκατομμύρια Ευρώ και τα οποία τόσο πολύ έχει ανάγκη η Τουρκική Οικονομία.

  • Η εκμετάλλευση της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου και από άλλες Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Δυνάμεις, αντί να αφήνουμε αυτό το τεράστιο πλεονέκτημα να το απολαμβάνει και να το εκμεταλλεύεται αποκλειστικά το Ηνωμένο Βασίλειο.

  • Την σταθερότητα, στις διαχρονικές μας θέσεις και άρα την εγκυρότητα και αξιοπιστία της πλευράς μας διεθνώς.

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Αυτοί που ποτέ δεν άκουσαν ρωτούν τι προτείνουμε.  Μόλις παρέθεσα για ακόμα μια φορά τι προτείνουμε.  Όμως αυτοί που δεν άκουγαν στο παρελθόν δεν θα ακούσουν ποτέ τους. 

Απευθύνουμε έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έστω και τώρα, να αναλογιστεί το τεράστιο βάρος ευθύνης που φέρει ο ίδιος στους ώμους του και για την παρούσα και για τις μελλοντικές γενιές.  Ένα βάρος που επέλεξε και ανέλαβε να το σηκώσει μόνος του.  Αγνοώντας και απαξιώνοντας τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.  Την ευθύνη την φέρει ο ίδιος.  Τον λογαριασμό όμως θα κληθούμε να τον πληρώσουμε εμείς και τα παιδιά μας.

Εμείς πιστεύουμε στην Κυπριακή Δημοκρατία, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το τρίπτυχο Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη αποτελεί το μοναδικό σταθερό οδηγό των απόψεων και των πράξεων μας.  Γι’ αυτό το τρίπτυχο δεν θα σταματήσουμε ποτέ να παλεύουμε μέχρι να πετύχουμε.

Καλά Χριστούγεννα και Καλό Νέο Έτος σε όλους.”