Christiana Erotokritou microsite LOGO 11 Christiana
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
Εθνικό Μνημόσυνο της Αγωνίστριας της ΕΟΚΑ 55 – 59 Αγγελικής Σωτηρίου (Φιλήμων)
21 Ιανουαρίου 2018

Θεωρώ τιμή και προνόμιο την επιλογή να εκφωνήσω λόγο επιμνημόσυνο στη μνήμη της ηρωϊκής αγωνίστριας της ΕΟΚΑ του 1955 – 59, της Αγγελικής Σωτηρίου.

 

Σήμερα, με αισθήματα συγκίνησης αλλά και περηφάνειας, απέραντου σεβασμού και ευγνωμοσύνης, μαζευτήκαμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα για να τιμήσουμε τη μνήμη μιας ξεχωριστής γυναίκας, ενός εκλεκτού τέκνου των Πάνω Κυβίδων και άξιας της πατρίδας, για την οποία όλοι εσείς που κατακλύσατε τον ιερό τούτο χώρο είστε περήφανοι.

 

Η αείμνηστη Αγγελική ήταν ο κεντρικός σύνδεσμος της οργάνωσης στην περιοχή και το καφενείο/σταθμός της Αγγελικής ήταν το πέρασμα προς το αντάρτικο.  Οι καταζητούμενοι εύρισκαν στο σταθμό της Αγγελικής καταφύγιο, ασφάλεια και φιλόξενη θαλπωρή.

 

Η Αγγελική και ο άντρας της, ο άδολος αγωνιστής, άξιος πατριώτης, Σωτήρης, ήταν οι ακοίμητοι φύλακες των καταζητούμενων.  Ο αθάνατος Γρηγόρης Αυξεντίου ήταν ανάμεσα στους αγωνιστές που φιλοξενήθηκαν από την Αγγελική και τον Σωτήρη.

 

  • Η Αγγελική συνδύαζε, την τολμηρότητα της Μπουμπουλίνας και την αποφασιστικότητα της Μαρίας της Συγκλητικής.
  •  

Η αθωότητα της εμφάνισης της και το φαινομενικά αδιάφορο της ύφος ξεγελούσε και τον πλέον φιλύποπτο.  Ήταν πάντοτε ψύχραιμη, θαρραλέα, υπομονετική παρατηρητική, με αναπτυγμένη διορατικότητα και εφευρετικό μυαλό.  Ποτέ οι Άγγλοι ούτε οι προδότες συνεργάτες τους μπόρεσαν να ξεγελάσουν την Αγγελική.  Με ετοιμότητα και έξυπνες απαντήσεις έπειθε τους Άγγλους και τους κατάπτυστους καταδότες, που πολλές φορές προσπάθησαν να την παγιδεύσουν πως καμιά σχέση δεν είχε με την Οργάνωση.

 

Πίστευε στο Θεό, αγαπούσε την Πατρίδα και ήταν πάντοτε έτοιμη να θυσιαστεί για τα ιδανικά της φυλής.  Το δίκαιο του αγώνα πρυτάνευε στην σκέψη της.

 

Η Αγγελική έκαμε συμφωνία με τον εαυτό της και συνειδητά, χωρίς απολύτως κανένα ενδοιασμό, αποφάσισε να θυσιαστεί για τη Λευτεριά της Κύπρου. 

 

Αυτή της η απόφαση καθοδηγούσε το δρόμο της και της φώτιζε τη σκέψη.  Αφού συνειδητά πήρε την απόφαση να θυσιαστεί για την Πατρίδα, ο δρόμος της Αγγελικής ήταν πια εύκολος.  Πρόσκαιρα αγαθά και ανθρώπινες αδυναμίες ήταν ξένα για την Αγγελική.  Έτσι διαμόρφωσε ένα εξαίρετο χαρακτήρα τόσο πολύτιμο για τον αγώνα. 

 

Μετά την λήξη του αγώνα δεν θέλησε δόξες ούτε μεγαλεία ούτε υλικά αγαθά.  Παράμεινε μέχρι το τέλος της ζωής της απλή ταπεινή χωριάτισσα, ανιδιοτελής και τιμημένη αγωνίστρια. 

 

Η Αγγελική τίμησε τις Κυβίδες, τίμησε τα Κρασοχώρια και το όνομα της θα στολίζει τις σελίδες της ιστορίας και θα είναι αθάνατο. 

 

Φίλες και φίλοι,

 

Τελούμε σήμερα, όχι μόνο εθνικό μνημόσυνο, αλλά και μια λειτουργία μνήμης μιας ηρωϊκής μορφής του περήφανου απελευθερωτικού μας αγώνα.

 

Είμαστε χρεωμένοι, στην ηρωίδα των Κυβίδων, όπως χρεωμένοι είμαστε σε όλους τους ήρωες και μάρτυρες των αγώνων της Κύπρου.

 

Είμαστε χρεωμένοι σε όλα τα σκλαβωμένα χωριά και τις πόλει μας.

 

Και αυτό το χρέος τιμής δεν εκπληρώνεται με δουλοπρεπείς ψευδορεαλισμούς, αλλά με αξιοπρεπείς στάσεις και αντιστάσεις.

 

Υποκλινόμαστε σήμερα στην αγέραστη μνήμη της Αγγελικής Σωτηρίου και στο μεγαλείο της ψυχής της και ανανεώνουμε τις ιστορικές μας ευθύνες απέναντι στις γενιές που πέρασαν και στις γενιές που θα’ ρθουν και που σίγουρα δεν μπορούν να αδικηθούν και να καταδικασθούν από τη δική μας περαστική γενιά, με μια λύση του εθνικού μας θέματος ανορθόδοξη και επισφαλή. 

 

Αν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν το μείζον και το κάλλιστον, δεν σημαίνει ότι το μόνο εφικτό είναι το ελάσσον και το χείριστον.

 

Μπορεί οι συνθήκες να είναι δύσκολες και αντίξοες.  Όμως, καμιά δυσκολία και καμιά αντιξοότητα, καμιά πίεση και κανένας εκβιασμός δεν θα μας εξαναγκάσει να περιέλθουμε σε κατάσταση μοιρολατρίας και ηττοπάθειας.   

 

Θα παραμείνουμε όρθιοι στις επάλξεις, αγωνιζόμενοι για την επανένωση του τόπου μας και διεκδικώντας τα αναφαίρετα δίκαια και δικαιώματα μας. 

 

Αυτή την υπόσχεση δίνουμε στην Αγγελική Σωτηρίου και σε όλους του ήρωες και τις ηρωίδες μας. 

 

Με σεβασμό στη μνήμη και στους αγώνες τους.

 

Αθάνατο θα παραμείνει το πνεύμα της θυσίας τους και ζωντανή η ωραία μορφή τους θα επιζεί στις καρδιές όλων εκείνων που εμφορούνται από τα ίδια ιδεώδη και πιστεύουν στο κάλλος του αγώνα, στην αγνότητα της θυσίας και το υψηλό τίμημα της ελευθερίας. 

 

Φίλες και φίλοι,

 

Η Αγγελική Σωτηρίου ζει και θα ζει πάντοτε στη ψυχή μας, ως σύμβολο της ιστορίας και της παράδοσης μας.

 

Αιωνία ας είναι η τίμια μνήμη της και δαφνηφόρα.