Christiana Erotokritou microsite LOGO 11 Christiana
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
Χαιρετισμός στο 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων
22 Αυγούστου 2017

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που παρευρίσκομαι και χαιρετίζω το 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων.

 

Καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στη γενέτειρα γη, τους Σύνεδρους ξενιτεμένους αδελφούς μας.

 

Η καθεχρονική μαζική συμμετοχή των επισήμων εκπροσώπων των Αποδήμων Κυπρίων, είναι έμπρακτη επιβεβαίωση ότι η Ομογένεια της Διασποράς διατηρεί άσβεστο το ενδιαφέρον της, για μια δίκαιη, βιώσιμη και αξιοπρεπή λύση του Κυπριακού.

 

Ακόμα, ότι δηλώνει έτοιμη να συνδράμει, όσο μπορεί και με όσες δυνάμεις διαθέτει η κάθε Οργάνωση, για να επηρεάσει τις αποφάσεις των Κυβερνήσεων των χωρών που φιλοξενούν τους απόδημους, για ενεργότερη υποστήριξη των δικαίων του Κυπριακού Ελληνισμού.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Γνωρίζω ότι κάθε χρόνο έρχεστε προσδοκώντας ο κάθε χρόνος να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο και τα μηνύματα πιο αισιόδοξα σε σχέση με το εθνικό μας θέμα.

 

Δυστυχώς, το φετινό συνέδριο σας επισκιάζεται από τα αδιέξοδα και την κρισιμότητα στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό.

 

Βρισκόμαστε σήμερα σε μια θλιβερή πραγματικότητα.

 

Το Κυπριακό πρόβλημα πήρε πια τη μορφή τραγικού για εμάς δράματος.

 

Ουδέποτε στην Ιστορία του ο Ελληνισμός της Κύπρου βρέθηκε σε τέτοιο κίνδυνο η εθνική και φυσική του υπόσταση.

 

Αλλά και ουδέποτε υπήρξε τόση σύγχυση, τόση συσκότιση, τόσες αναδιπλώσεις στην ηγεσία του.

 

Για 9 ½ χρόνια ακολουθούμε μια λανθασμένη στρατηγική.  Μια στρατηγική που βασιζόταν πάνω σε μια λανθασμένη εκτίμηση:

 

«Ότι η Τουρκία θέλει λύση, αλλά το πρόβλημα είναι οι Ελληνοκύπριοι».

 

Για 9 ½ χρόνια ακολουθούμε την πολιτική των γενναιόδωρων προσφορών και δώρων.  Ακριβώς αυτό ακούσατε χθές όταν ορθά ο ΠτΔ αναφέρθηκε σε πρόοδο που επιτεύχθηκε με τον κ. Μουσταφά Ακκιντζί στην εσωτερική πτυχή του Κυπριακού.  Αυτή η «πρόοδος» όμως δεν επιτεύχθηκε επειδή η Τουρκία λογικεύτηκε, αυτή η «πρόοδος» επιτεύχθηκε επειδή η ΕΚ πλευρά αποδέχτηκε διαχρονικές αξιώσεις της Άγκυρας.

 

Αυτή η «πρόοδος» αφορά κυρίως το μερίδιο που η ΤΚ κοινότητα θα έχει στη διακυβέρνηση του τόπου.  Δηλαδή οι δικές μας υποχωρήσεις βαφτίστηκαν ως «πρόοδος» από τα ΗΕ όρος που αναπαράγεται και στο εσωτερικό προσπαθώντας κάποιοι να αποδώσουν θετικό πρόσημο σε απαράδεκτες ρυθμίσεις που αναπόφευκτα θα δημιουργήσουν πρόβλημα από την 1η μέρα εφαρμογής τους.

 

Θα φέρω λίγα παραδείγματα, γιατί ο καθένας από εμάς πρέπει να μπορεί να τεκμηριώσει και να εξηγήσει τη θέση του και όχι να περιορίζεται σε εντυπωσιακά μηνύματα.  Θα σας ζητήσω επίσης να μεταφέρετε με τη σειρά σας στις χώρες που σας φιλοξενούν αυτές τις απαράδεκτες ρυθμίσεις και να εξηγήσετε ότι οι ΕΚ ουδέποτε θα δεχθούν μία τέτοια λύση:-

 

‘Εχει συμφωνηθεί ότι στη Γερουσία οι Νόμοι πρέπει να εγκρίνονται από ένα ελάχιστο αριθμό ΤΚ.  Ένας από αυτούς τους Νόμους είναι και οι προϋπολογισμοί.  Ανεξαρτήτως εάν οι προϋπολογισμοί του Κράτους εγκριθούν από την πλειοψηφία των Γερουσιαστών, εάν σε αυτή την πλειοψηφία δεν συμπεριλαμβάνεται συγκεκριμένος ελάχιστος αριθμός ΤΚ Γερουσιαστών τότε οι προϋπολογισμοί δεν εγκρίνονται.  Ακολουθεί βεβαίως η κατάρρευση του κράτους την επόμενη μέρα όταν το κράτος δεν θα μπορεί να αγοράσει καύσιμα, φάρμακα, να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

 

Και επειδή εκείνοι που συμφώνησαν αυτή τη ρύθμιση γνωρίζουν ότι συνεχώς θα δημιουργούνται προβλήματα, συμφώνησαν το Μηχανισμό Επίλυσης Διαφορών.  Ο οποίος είναι η κλήρωση.  Το «drawing of lots».  Ακριβώς αυτό συμφωνήθηκε.  Όποτε υπάρχει αδιέξοδο, όποτε υπάρχει πρόβλημα, θα κάνουμε κλήρωση για να δούμε ποια κοινότητα θα κερδίσει.

 

Σας παρακαλώ τώρα, με την επιστροφή πίσω στις χώρες που σας φιλοξενούν να εισηγηθείτε το “drawing of lots” ως τρόπο λειτουργίας της χώρας.

 

Μεταξύ άλλων, αυτή η «πρόοδος» στην οποία αναφέρθηκα πιο πάνω περιλαμβάνει:-

 

  • Δικαιώματα στους «χρήστες», στους σφετεριστές των περιουσιών μας.
  • Το «συναισθηματικό δεσμό» στους εποίκους, στα σπίτια των προσφύγων μας.
  • Η παραμονή όλων των εποίκων οι οποίο δεν θα είναι πλέον έποικοι αλλά φοιτητές, εργάτες, τουρίστες.
  • Η εκ περιτροπής προεδρία.
  • Τα ΤΚ ΒΕΤΟ σε όλες τις βαθμίδες της διακυβέρνησης και την αριθμητική ισότητα.
  • Η ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση των Τούρκων υπηκόων, φτάνει, να δηλώνουν φοιτητές, τουρίστες και εργάτες.
  • Η παραμονή του στρατού και μετά τη λύση με διαφορετικό τίτλο, ιδιότητα και περιγραφή.

 

Αυτές οι γενναιόδωρες προσφορές που βαφτίστηκαν «πρόοδος» κάποιοι καλόπιστα λέω εγώ, πίστευαν, ανέμεναν, προέβλεπαν, ότι θα συγκινούσαν την Τουρκία και αυτή θα τους ανταπέδιδε με τη δική της γενναιοδωρία.  Πρόκειται γα λανθασμένη εκτίμηση, λανθασμένη πρόβλεψη, λανθασμένη πολιτική.

 

Η Τουρκία όχι μόνο δεν ανταπέδωσε, αλλά πήρε αυτά που δώσαμε και ζήτησε κι’ άλλα.

 

Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε όλοι και πρώτιστα αυτοί που χειρίστηκαν το Κυπριακό τα τελευταία χρόνια, ότι τα χειροκροτήματα στο εξωτερικό για τις μονομερείς υποχωρήσεις μας, διαρκούν όσο διαρκούν οι υποχωρήσεις μας.

 

Θέλω να είμαι ξεκάθαρη.

 

Τα αδιέξοδα στο Κυπριακό οφείλονται μόνο στην τουρκική αδιαλλαξία.   Πρέπει όμως και εμείς να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να εκτιμήσουμε κατά πόσο οι λανθασμένες πολιτικές μας, κατά πόσο η λανθασμένη στρατηγική μας διευκόλυνε την Τουρκία στην επίτευξη των στόχων της.

 

Γιατί είναι οι συνεχείς υποχωρήσεις μας που αποθρασύνουν την Άγκυρα. 

 

Η οποία ήδη, μέσα από τις πιο πάνω ρυθμίσεις, νοουμένου ότι αυτές δεν αλλάξουν, εξασφάλισε τον συνταγματικό έλεγχο της Κύπρου.

 

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

 

Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό, δεν μπορούμε να αρχίσουμε ξανά συνομιλίες από εκεί που τις αφήσαμε, όπως από διάφορες πλευρές διακηρύττεται.

 

Αν αυτό γίνει, τότε θα συρθούμε και πάλι σε ένα άγονο διάλογο με κίνδυνο να οδηγηθούμε κάποια στιγμή στην κατάλυση του νόμιμου κράτους.

 

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται μια νέα στρατηγική για την Κύπρο, που να βασίζεται στην αρχή ότι είναι η Τουρκία που δεν θέλει λύση και είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες των Ε/Κ.

 

Μια νέα στρατηγική, με την οποία θα διεκδικούμε τους δικούς μας στόχους και δεν θα συζητάμε απλά τις απαιτήσεις της Τουρκίας.

 

Μια διεκδικητική στρατηγική, που να αξιοποιεί το γεγονός ότι είμαστε το μόνο νόμιμα αναγνωρισμένο κράτος στο νησί, ότι είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι έχουμε υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ μας.

 

Να μην απεμπολούμε, όπως κάνουμε τα τελευταία χρόνια τα πλεονεκτήματα μας, αλλά να τα προβάλλουμε και να τα αξιοποιούμε. 

 

Και ακριβώς εδώ είναι που ζητούμε τη βοήθεια σας.  Να μεταφέρετε στις χώρες που διαμένετε τον παραλογισμό της Τουρκίας, τις απαράδεκτες ρυθμίσεις που θα καταστήσουν Ευρωπαϊκό έδαφος παιχνιδάκι στα χέρια του κυρίου Ερτογάν, που θα αφαιρούν το πλεονέκτημα μίας σταθερής και ανεξάρτητης χώρας στη φλεγόμενη περιοχή της Μεσογείου από τους συμμάχους μας.  Ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στον κ. Ερτογάν να απειλεί γειτονικές χώρες και με στόχο να τις αποσταθεροποιήσει.

 

Να μεταφέρετε στις χώρες που διαμένετε ότι ήδη, τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν άντρο παρανομίας που ήδη επηρεάζει Ευρωπαϊκές χώρες.  Καταφύγιο και προστασία από τον κ. Ερτογάν στα κατεχόμενα βρίσκουν εγκληματίες και καταζητούμενοι από Ευρωπαϊκές χώρες.  Η οργάνωση των εποίκων σε πολιτικό κόμμα στα κατεχόμενα αποτελεί τη στήριξη που ο κ. Ερτογάν χρειάζεται για να ελέγχει παράνομα την ΤΚ κοινότητα.  Η απόλυτη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία αποτελεί προμήνυμα για το τι μέλλει γενέσθε στην Κύπρο.

 

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

 

Καλείσθε τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά να κινητοποιηθείτε στις χώρες που διαμένετε και να εντείνετε τις προσπάθειες σας, σε κάθε κατεύθυνση σε κάθε επίπεδο.

 

Καλώ όλες και όλους, να βρεθείτε στην πρώτη γραμμή, για να αποτραπεί ένας μεγάλος κίνδυνος, που αντιμετωπίζουμε σήμερα:

 

Να συμβιβαστούμε με την κατοχή – να αποδεχτούμε την κατοχή μέσα μας.

 

Αν επιτρέψουμε να συμβεί αυτό, ο ελληνισμός της Κύπρου έχει τελειώσει.

 

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πολλές ελπίδες στηρίζουμε εμείς σ’ εσάς.

 

Και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κι’ αυτή τη φορά, θα πράξετε στο ακέραιο το καθήκον σας. 

 

Μαζί με εσάς, το ισχυρότερο μας όπλο στο εξωτερικό, με συνετή, μελετημένη, ρεαλιστική και νέα στρατηγική στο εξωτερικό να είστε σίγουροι ότι θα νικήσουμε.

 

Σας ευχαριστούμε για όσα κάνετε και προσφέρετε και εύχομαι κάθε επιτυχία στο 19ο συνέδριο σας.